Fresia: ‘Daar hebben ze het echt niet over Denzel Dumfries hoor!' (2024)

Fresia: ‘Daar hebben ze het echt niet over Denzel Dumfries hoor!' (1)

Justus Dingemanse

Laatste update:

Presentatrice Fresia Cousiño Arias en 103-voudig OranjeLeeuwin Anouk Hoogendijk zijn te gast in Wie is de Leeuw?, de EK Quiz van ING en Voetbalzone. In deze show over het Nederlands elftal en het aankomende Europees Kampioenschap strijden de gasten samen met de teamcaptains van Voetbalzone om als eerste de verborgen Leeuw te ontdekken. Ondertussen bespreken ze het OranjeDNA en ontdekken ze samen met ING wat Oranje zo bijzonder maakt.

Als Fresia wordt gevraagd wat Oranje voor haar zo bijzonder maakt, verwijst ze naar de volksaard van de fans. “Ik vind het mooiste aan Oranje dat we met iedereen zo kritisch zijn en dat het altijd mooi moet. We zeuren al snel dat de mentaliteit beter moet en dat er harder gewerkt moet worden, maar stiekem willen we allemaal gewoon mooi voetbal zien.”

Anouk roemt de saamhorigheid. “Ik vind het bijzonder als we met z’n allen achter Oranje staan. Ik denk daarbij meteen aan de Oranjestoet bij de interlands: met z’n allen door weer en wind, zowel de supporters als de spelers. Ook het volkslied en de oranjekleur doen veel met mij. Ik krijg dan altijd kippenvel. De druk van het nationale shirt is groot, maar helpt ook. Iedere keer als je naar beneden kijkt dan denk je: ik doe het voor mijn land, voor mijn familie, voor alles. Ik dacht altijd: hier doe ik het allemaal voor. Het is de allergrootste eer.”

Fresia: ‘Daar hebben ze het echt niet over Denzel Dumfries hoor!' (2)

De teams krijgen verschillende paspoortjes te zien met de vraag: 'Welke speler zoeken we?'

Verslaggever en teamcaptain Jelle Kusters noemt onverzettelijkheid als een kenmerk van het huidige OranjeDNA. “Ik denk dat we echte bikkels in de selectie hebben. Als mensen aan Nederland denken, dan denken ze aan Denzel Dumfries. Spelers die doordenderen. We willen het mooi, maar als dat niet lukt, dan gaan we vol gas.” De anderen aan tafel zetten hier echter hun vraagtekens bij en denken dat Nederland nog steeds bekendstaat om het totaalvoetbal. “Als je in een taxi zit ergens aan de andere kant van de wereld, dan hebben ze het echt niet over Dumfries”, aldus Fresia.

Fresia: ‘Daar hebben ze het echt niet over Denzel Dumfries hoor!' (3)

Binnen de zestien: ‘Welke tien spelers hebben precies één interland gespeeld?’

Voorspellingen

Aan tafel is er veel discussie over de kansen van Oranje. Anouk is tevreden met een plek in de kwartfinale of bij de laatste vier. Teamcaptain David Kramer denkt dat Nederland van iedereen moet kunnen winnen, omdat praktisch alle internationals bij een topclub spelen. Fresia voegt daaraan toe dat Nederland met Bart Verbruggen eindelijk weer een echt goede keeper heeft. Ook Jelle is alleen tevreden met de eindzege. Hij denkt dat Nederland, na een stroeve start en tweede plek in de poule, zal doorstoten naar de finale en deze, weliswaar na penalty’s, zal winnen van Frankrijk.

Tot slot heeft Fresia nog één speciale wens. “Weet je wat ik hoop? Xavi Simons heeft echt goede dingen laten zien in de Bundesliga. Hij is binnen één seizoen veel sneller gegroeid dan ik had verwacht. In Oranje is het tot nu toe nog ongelukkig geweest en waren de fans wat teleurgesteld. Hij had er zelf ook hogere verwachtingen van. Het zou een mooi verhaal zijn als hij dan dit toernooi wél gaat vlammen. Ik vind Simons bij uitstek een voorbeeld van het OranjeDNA: mooi voetbal, heel gedreven, lekker pielen, tussen de linies spelen… Ik hoop gewoon dat dit zijn toernooi gaat worden.”

Meer lezen over de ontdekkingstocht naar het OranjeDNA? Lees erover op de website!

Xavi SimonsJustus Dingemanse

Meer nieuws

Suriname pakt belangrijke punten; zeer opvallende haarband bij de tegenstander23:2508.06.20248Spanje laat Noord-Ierland mede dankzij uitblinkers Pedri en Yamal kansloos23:1908.06.20249‘Duitse politie voorkomt terroristische aanslag van IS op EK’21:3708.06.202411Frenkie de Jong: 'Zelfs als ik 's nachts naar wc loop, dan...'20:4408.06.202439Van Gaal: ‘Hij is de beste Nederlandse coach van dit moment’19:4508.06.202425Onana pakt penalty, wordt in rebound vol getorpedeerd én krijgt fans op zijn dak19:0608.06.20247

1

2

Meer sportnieuws

Ronald de Boer over EK-selectie Oranje: 'Dumfries of Frimpong? Dumfries!'

Reacties

EnriqueD

3 juni 2024 om 12:09

Is er nu ook een Oranje DNA? Simons heeft nog bar weinig laten zien in oranje, dus ik hoop niet dat ze daarop doelt. Mocht je over voorbeelden praten zou ik toch een Dumfries noemen

marton3103

3 juni 2024 om 22:50

Er staat letterlijk onderaan waar ze wél op doelt..

TILBURG013

5 juni 2024 om 09:21

Lekker pielen. Ja dat is echt Oranje DNA..

VreemdeVis

4 juni 2024 om 18:23

Ik durf te zeggen dat Dumfries eigenlijk een van de belangrijkste spelers is van de afgelopen jaren bij Oranje. Die brengt zoveel energie en plezier in een team, en je ziet dat ook aan de andere spelers. Iedere keer als Denzel niet speelde zie je dat de andere slechter speelde en miste er beleving. Dat is iets wat je niet kan trainen en zit in je persoonlijkheid. Dus helemaal mee eens dat Dumfries eigenlijk het voorbeeld is van iemand met Oranjedna. Dat straalt plezier, willen voetballen en verbinding uit.

Feye_88

6 juni 2024 om 14:13

Met alle respect voor Denzel, maar dat vind ik een behoorlijke devaluatie van onze voetbalidentiteit. Van een land dat van begaafde voetballers houdt, naar een draver met harde voeten.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Dumfries geweldig. Maar ik zou er niet aan moeten denken om hem het toonbeeld van Oranje DNA te noemen.

Laat dat dan Frenkie de Jong zijn. Of Xavi Simons. Dan kiezen we in ieder geval voor rasvoetballers.

Klapstoel88

3 juni 2024 om 12:36

Wat een euforie weer allemaal zeg. We gaan door de groepsfase heenkomen en dan bij de eerste ko-ronde er meteen weer uit te liggen

Sitostick

4 juni 2024 om 19:30

Kans is vrij groot dat we in de kwartfinale komen. 2e worden in de poule en je moet tegen Oekraine, Slowakije of Roemenie in de achtste finale. Kan met deze selectie en zeker met deze coach natuurlijk altijd fout gaan, maar dan ben je zeker favoriet.

Als je 3e wordt in de poule dan heb je wel een probleem.

Homelander

3 juni 2024 om 12:39

Misschien dat hij wat oranje dna achterlaat in het hotel maar op het veld onder Koeman zie ik het geen succes worden.

JtjeVtt

3 juni 2024 om 13:09

Even de lakens testen op Oranje DNA Fresia: ‘Daar hebben ze het echt niet over Denzel Dumfries hoor!' (26)

Zonder grappen, ik vind het inderdaad een beetje voorbarig om te roepen dat Simons het Oranje DNA vertegenwoordigt. En van mij hoeft die term ook niet zo. Volgens mij heeft Nederland toch vooral heel veel verschillende type spelers voortgebracht en is dat juist wat een succesvol nationaal team maakt. Voor mijn gevoel projecteren ze hier het Ajax DNA / totaalvoetbal idee een beetje te veel op het Nederlands elftal. Ook Feyenoord en PSV en andere clubs hebben veel legendarische Oranje spelers voortgebracht, en dat was echt niet altjd het type speler dat Fresia omschrijft.

Tipptopp

3 juni 2024 om 13:41

Heb je zeker gelijk in. Maar als je in het buitenland vraagt welke Nederlandse spelers zij kennen komen b.v. Cruijff, Van Basten, Gullit, Bergkamp wel vaak naar voren. Hoewel ik mij realiseer dat zij ook teamgenoten zoals V Tiggelen, Wouters, Davids, Koeman, Blind enz enz nodig hadden en hun inbreng heel erg waardeer, staat het Nederlands voetbal toch vooral bekend als aanvallend technisch en totaal voetbal. Vanuit die gedachte snap ik ook wat Fresia bedoelt.

JtjeVtt

3 juni 2024 om 13:48

Maar wat dacht je van Cocu, Robben, van Nistelrooy, van Persie, Kuyt, van Bronkhorst, van Hanegem bijvoorbeeld? Zijn toch allemaal namen die zeker genoemd zullen worden in het buitenland als je het hebt over goede Nederlandse spelers.

Er zijn echt heel veel verschillende type spelers die allemaal een andere stijl vertegenwoordigen die hebben kunnen schitteren bij Oranje.

El Barto

6 juni 2024 om 15:31

Zou Ajax DNA op de lakens dan weer Rood-Wit zijn? Dan zou ik eerder adviseren een dokter op te zoeken.

Anyhooo, je hebt gelijk, Oranje heeft altijd verschillende type spelers voortgebracht. Tuurlijk, in het buitenland zullen ze het wat sneller over Cruyf, Van Basten of Bergkamp hebben.

Maar wij kunnen ook genieten van de onverzettelijkheid van een Jan Wouters, Jaap Stam of idd tegenwoordig Dumfries.

Beide type spelers heb je nodig voor een topploeg.

Tipptopp

6 juni 2024 om 17:39

Tuurlijk zijn Cocu, Kuyt, v Bronkhorst Rijkaard, v Hanegem, Blind en Co ook bekend. Maar Nederland staat toch vooral bekend om hun technisch vaardige en hoog op het veld gepositioneerde spelers. Althans, tot een jaar of 10 geleden. Nu is het om de posities lager op het veld zoals v Dijk, Ake, De Vrij, De Ligt, De Jong die er uit springen.

Sirius

3 juni 2024 om 12:47

Mensen overdrijven het ook wel heel erg hoor. Xavi Simons heeft het goed gedaan bij Leipzig en zeker voor iemand van zijn leeftijd, maar het is ook weer niet zo dat hij die hele competitie op een hoopje gespeeld heeft. Als dat het geval was en hij raakte dan geen knikker in Oranje, dan had je je misschien zorgen kunnen maken.

Ook bij Leipzig was hij wat wisselvallig, maar omdat je daar iedere week minstens 1 wedstrijd speelt, heb je sneller de tijd om je te revancheren. Bij Oranje krijgt hij die kans misschien twee keer per drie maanden. Voor een jongen van net 21 jaar komt er dan vast wel wat druk bij kijken. Ik kan me er niet druk om maken. Die gaat vanzelf een keer goed spelen.

Hangover96

4 juni 2024 om 13:07

Ja precies. Ik maak me niet zo'n zorgen over Xavi. Lekker meenemen en laten spelen, als het niet lekker gaat wissel je 'm, het maakt niet zoveel uit. Hij is nog lang niet de speler die het bij Oranje de kar moet trekken, maar hij kan wel echt goede impulsen geven met zijn creativiteit en drive.

Bereta

3 juni 2024 om 12:51

Het kenmerkende aan het 'Oranje dna' nu is dat het eigenlijk alleen toegeschreven kan worden aan een speler die volledig in Spanje is opgeleid. Dat zegt volgens mij al genoeg.

Laatste keer dat ik het Oranje dna heb gezien was in 2008 onder Van Basten en heel af en toe onder Van Marwijk. Alle andere trainers hebben er alles aan gedaan om dat Oranje dna kapot te maken en zogenaamd zakelijk te voetballen (zonder enig succes uiteraard).

Dit hele 'wij hebben de Oranje dna' heeft een of andere marketing bureau leuk bedacht, maar het is niets meer dan een slechte aftreksel van onze voetbal erfenis die we allang in de fik hebben gestoken.

ErnumsJung

3 juni 2024 om 13:47

Onder van Basten speelden we reactie voetbal… In 2008 was het resultaat er tegen Italië en Frankrijk, maar het was absoluut geen Oranje DNA… Oranje speelde die wedstrijden uiterst effectief. Vooral tegen Frankrijk werd oranje, ondanks de geflatteerde 4-1 overwinning, met vlagen weggespeeld door de Fransen.

Feye_88

6 juni 2024 om 14:31

Oranje had naast de 4 goals niet minder grote kansen dan Frankrijk. De aanvallen waren prachtig. Daarnaast had Oranje gewoon iets meer balbezit. En de goal van Frankrijk was een buitenspelgoal.

Tegen tegenstanders van wereldklasse kun je niet naïef aanvallen. Zeker als je achterin moet leunen op Ooijer en mathijsen tegen Henry en Ribery. maar je kunt alsnog met flair spelen en dat deed Oranje toen.

Maar het is niet zo dat elke goal uit de counter ontstond. En Frankrijk moest aanvallend spelen om een achterstand ongedaan te maken.

Oranje werd absoluut niet weggespeeld.

RedondoNo5

3 juni 2024 om 23:48

Men herinnerd zich alleen Italie en Frankrijk. Het was een en al bagger onder vBasten. Echt de slechtste wedstrijden ooit gezien. De enige periode dat ik interlands oversloeg omdat het zo slecht was. Onder vMarwijk hebben we regelmatig geweldig voetbal gespeeld of stond er een team die onverslaanbaar leek.

Intermilan70

4 juni 2024 om 07:05

Van Basten vond ik echt een hele slechte trainer ik herinner mij vooral de wissel van Robben 😂 we hebben gewoon een coach nodig die 4-3-3 durft te spelen daar hebben we nu de spelers voor alleen lafaard koeman speelt het liefst nog met 7 verdedigers.

Woel

4 juni 2024 om 09:50

De wissel van Robben was Advocaat, niet van Basten.

Harecles

4 juni 2024 om 17:12

Wim zou Dickie de evt volgende keer nog "neerslaan."

Downwards

3 juni 2024 om 13:43

Je zou echt af kunnen studeren op de term 'dna" in het voetbal en hoe kwaadaardig en gewelddadig de term eigenlijk wel niet is.

Bossie

3 juni 2024 om 13:59

Na hey Ajax-DNA nu ook het Oranje-DNA , het moet niet lekker worden. Maar ja vandaag de dag kan je alles verwachten.

leipek

3 juni 2024 om 22:40

Hou is op over dna van spelers.
Als het goed is hebben ze bijna allemaal oranje dna meeste zijn mix van een Nederlander of hier geboren.

maurootje

4 juni 2024 om 07:34

Er zijn wel echt aantal spelers waarvoor ik ga zitten/hopen dat ze vlammen deze zomer; inderdaad Xavi, maar ook Van der Ven,Reijnders, Veerman, en als hij start Brobbey. Een goed EK kan ze echt naar serieuze club brengen. Met name Veerman. Heb nog geen echt serieuze geruchten gelezen over Serieuze clubs

roodwitteglory

4 juni 2024 om 07:35

Oranje dna? Dat is waarschijnlijk je meest debiele outfit aantrekken en een wortel of een bos tulpen op je kop zetten. Hossen en bier zuipen

MaartenNuenen

4 juni 2024 om 19:50

Hoop ook dat xavi gaat vlammen!
Het hele team trouwens, zal moeten vechten als leeuwen voor hun prooi. Alleen dan zullen we bij de laatste 4 eindigen, maar vooralsnog zie ik dat niet gebeuren helaas

Nick Danninga

4 juni 2024 om 20:41

Ik denk ook niet dat Oranje ver komt. Het team is al een tijd als los zand, het is geen sterk collectief maar een verzameling individuen. En dat heeft volgens mij alles te maken met een niet kloppende hierarchie binnen het team. Dat moet Koeman managen maar dat doet hij niet.

Redisthecolour

4 juni 2024 om 20:06

Voor mij de enige voetballer van Oranje, die aanvallend iets kan wat velen niet kunnen. Hij is ongelofelijk creatief en is in goede doen een genot om naar te kijken. Hoop echt dat het zijn doorbraak voor Oranje gaat worden.

SGiel

4 juni 2024 om 21:30

Ik krijg tegenwoordig de kriebels van dat DNA gelul de hele tijd.

Reageer

");newComment = newComment.concat("","");newComment = newComment.concat("","#");newComment = newComment.concat("",commentNumber);newComment = newComment.concat("","

");newComment = newComment.concat("", "

");newComment = newComment.concat("", commentText);newComment = newComment.concat("", "

Fresia: ‘Daar hebben ze het echt niet over Denzel Dumfries hoor!' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 5273

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.